Tranzacționare CFD și efectul de levier – ce broker alegi?

Compararea tranzacțiilor sociale în 2021
3. August 2018
Etoro-logo
Ce trebuie să știi despre eToro România – review, păreri și bonus
18. January 2020

Oricine a fost initeresat de oportunitățile pentru investiții pe piața de capital, a auzit, probabil, despre CFD-uri (contracte pentru diferență). Chiar dacă o mare parte din comerț este încă offline, afluxul de brokeri de pe piață permite tranzacționarea de CFD.

În acest moment brokerul eToro , este unul dintre cele mai populare portaluri pentru comerț CFD pentru că oferă ajutor celor care sunt la început în acest  domeniu.

În principiu, un CFD este doar o altă formă de investiție, alternativă a tranzacționării pe bursă, mai puțin complicată decât tranzacționarea simplă a acțiunilor, cu potențiale câștiguri mari, dar și cu pierderi mari.

De unde provin contractele pentru diferență?

CFD-urile au fost dezvoltate pentru prima dată în anii 1980 de o importantă bancă elvețiană din Londra și au fost concepute, în primul rând, pentru a găsi o cale în jurul taxei de timbru din Regatul Unit. În Marea Britanie, tranzacționarea cu CFD-uri este scutită de taxe chiar și astăzi. Deși acest aspect nu se aplică și în România, CFD-urile sunt o formă de investiție de luat în seamă. De altfel, puteți tranzacționa în România CFD-uri online, printr-o varietate de comercianți.

CFD sau contract de diferență a fost dezvoltat la nivel internațional începând cu anii 1980 ca o formă populară de tranzacționare cu instrumente financiare derivate. Cu CFD-urile, puteți paria pe prețul de piață, în creștere sau în scădere, cum ar fi indici, mărfuri, valută sau acțiuni, fără a cumpăra prețul produsului subiacent. Astfel, cumpărați cu acțiuni CFD fără a le deține fizic.

Un exemplu perfect este Bitcoin. Această criptomonedă nu există într-o formă pe care ați putea să o țineți în mână. În schimb, se tranzacționează pe piețele digitale. Ce avantaje aveți, dacă optați pentru CFD Trading cu Bitcoin, puteți vedea aici.

Cum funcționează?

Cel mai bine este să vă imaginați un preț al acțiunilor. Pentru multe stocuri, prețul scade, în funcție de cât de dinamică este piața și de jucătorii care determină mișcarea prețurilor. Această mișcare se numește fluctuație a prețurilor. În alte cazuri, prețul este constant și atrag noi investitori. Însă, toate piețele au parte de fluctuații.

Principiul de bază al CFD-urilor este că pariați pe această fluctuație. Cu alte cuvinte, nu cumpărați acțiunile sau produsele pe cont propriu, ci diferența de preț. CFD-urle sunt de două feluri: long și short. Cele Long mizează pe o creștere a prețului activelor. Iar CFD short presupune contractarea unui preț scăzut.

 De la momentul cumpărării unui CFD la vânzare, prețul acestuia fluctuează până la termen. Dacă ați decis să mergeți pe varianta long și prețul a crescut, veți câștiga mulți bani.

De ce o comparație a brokerului CFD se plătește

Nu a fost niciodată mai ușor să fii informat cu privire la ceea ce oferă brokerul. Datorită internetului poți afla dacă un broker este demn de încredere și cum se comportă cu clienții. Numărul mare de furnizori de pe Internet a explodat în ultimii ani, ceea ce înseamnă că clientul are la dispoziție o selecție largă. Desigur, este important să alegeți un broker care să vă ofere o experiență cât mai personalizată.

Oricine crede că toți brokerii sunt la fel, greșește și astfel, pierde foarte mulți bani. Dacă alegeți cu înțelepciune, puteți face o avere cu un broker bun. Criteriile pentru alegerea unui broker includ:

  • Selectarea opțiunilor de comandă (Trailing Stop, Take-Profit etc.)
  • Comision de administrare cont
  • Suma comisionului
  • Licența brokerului
  • Care pârghii sunt folosite
  • Oportunitatea de a crea un cont demo

Este important ca fiecare comerciant să facă alegerea corectă la începutul carierei sale de tranzacționare și să găsească brokerul ideal. Numărul mare de furnizori oferă clientului posibilitatea de a selecta cea mai bună ofertă și, în unele cazuri, de a stabili condițiile. La urma urmei, clientul este rege.

Un broker își câștigă comisionul oferind expertiză, un portofoliu extins și termeni cât mai avantajoși. Însă, brokerul își face propriile prețuri pe CFD – prin urmare, o comparație este, de asemenea, importantă în ceea ce privește prețurile.

Câștigătorul acestui test

Aceste puncte au fost, de asemenea, luate în considerare în teste și a devenit clar că brokerul eToro oferă în prezent cele mai bune condiții.

Experiențe Etoro – informații despre furnizor

Cum se face tranzacția?

Majoritatea brokerilor de pe Internet oferă un cont demo (cei care nu oferă un cont demo nu sunt luați în considerare). Cu un astfel de cont demo se poate testa tranzacționarea cu CFD. Fie că tranzacționezi cu banii din joc sau cei proprii, contul demo îți va pune la dispoziție toate funcțiile și astfel vei vedea singur cum evoluția prețurilor afectează capitalul propriu.

Acest lucru nu trebuie să te sperie. Astfel, veți învăța cum se comportă CFD-urile. Apoi, veți putea să contactați brokerul pentru a profita de această sursă de profit.

Cu o simulare CFD și un cont demo sunteți, în orice caz, cel mai bine informat. De altfel, fiecare începător ar trebui sfătuit să se obișnuiască mai întâi cu felul în care se comportă CFD-urile.

CFD vs. stoc comercial

Care este diferența dintre un CFD și un stoc? Diferența dintre un CFD și un stoc sau alt produs constă în faptul că nu cumpărați produsul, ci fluctuația prețului acelui produs sau acțiune.  Acestea pot fi creanțe pe valute, fonduri imobiliare dar și alte produse. Diferența este că nu le cumpărați fizic, ci doar creanța.

Unul dintre beneficiile cheie ale tranzacționării pe CFD-uri este că puteți obține profituri mari cu investiții de capital scăzute. Aceste profituri sunt posibile numai prin intermediul brokerului. În plus, aveți o gamă largă de opțiuni, puteți paria pe stocuri, mărfuri, valută, imobiliare și multe alte piețe. Un dezavantaj este că trebuie să vă așteptați la pierderi mari, deoarece este un produs financiar speculativ.

Câștiguri și pierderi sub efectul efectului de levier

CFD-urile sunt produse de levier, ceea ce înseamnă că un investitor trebuie să utilizeze doar un mic procent din valoarea reală pentru a deschide o poziție. Așa-numita pârghie joacă un rol crucial în tranzacționarea CFD-urilor. Angajamentul investitorului poate influența sau chiar crește de mai multe ori în contractele de diferență.

Desigur, acest lucru este foarte plăcut într-o situație de profit, deoarece pentru fiecare punct prin care prețul unui stoc de marfă sau instrument se schimbă în favoarea investitorului, va fi de multe ori numărul de unități pe care le-a cumpărat. În eventualitatea unei pierderi, însă, investitorul poate pierde un multiplu din suma pe care a folosit-o inițial.

CFD-urile pot prezenta fluctuații importante ale prețurilor, precum și stocul, mărfurile, moneda sau orice produs în cursul căruia a fost achiziționat CFD-ul. Riscul de pierdere nu poate fi determinat în prealabil și poate depăși teoretic depozitele realizate în cantități nelimitate.

Deci, dacă aveți de-a face cu tranzacționarea cu CFD, trebuie să fiți sigur că înțelegeți riscurile implicate. De asemenea, trebuie să vă asigurați că veți colabora un un broker de încredere. Puteți examina și Wiki-ul CFD, deoarece veți găsi o prezentare generală a ceea ce este un CFD sau un contract pentru diferență.

Puteți să vă limitați pierderile?

Pentru majoritatea formelor de investiții există posibilitatea limitării pierderilor. Desigur, există întotdeauna posibilitatea de a utiliza o formă sigură de investiții chiar de la început. Dar chiar și cei cărora le place să-și asume riscuri pot limita aceste riscuri. Cu toate acestea, există avantaje și dezavantaje în ceea ce privește limitarea riscului. Desigur, puteți limita riscul, dar, de asemenea, va trebui să vă așteptați la profituri mai mici astfel încât investiția dumneavoastră să fie încetinită prematur, cum ar fi stoparea pierderilor.

Există o varietate de instrumente de limitare a pierderilor în tranzacționarea CFD, iar un comerciant care înțelege piața va folosi acest lucru. Acestea includ:

  • Luați comenzi de profit: Această comandă se referă la profit. Orice câștiguri obținute pot proteja cu această comandă un participant la piață înainte de a pierde ulterior tranzacții ulterioare.
  • Comenzile de pierdere: această comandă se referă la pierdere. În funcție de piață, nu este garantat 100% că va funcționa. Limita de pierdere poate fi stipulată în contract. Însă, prețul poate fi mult mai mic, ceea ce va duce la pierderi suplimentare. O limitare a pierderii se poate face cu ATR (RangeTrue Range), care oferă o protecție mai bună. ATR este un indicator de volatilitate pe care un comerciant cu experiență îl va folosi în beneficiul clientului.
  • Limitele de preț : Limita simplă este un tip de ordin clasic, care se regăsește și în tranzacționarea pe piața bursieră. Aici este stabilit un preț maxim, care nu se depășește sau un preț minim, sub care o vânzare nu poate fi executată.

CFD-ul de tranzacționare este riscant și în orice moment trebuie să te aștepți o pierdere a capitalului propriu. Metodele de mai sus servesc la reducerea probabilității unei astfel de pierderi totale a capitalului sau cel puțin la diminuarea prejudiciului prin limitarea pierderii.

Impozite pentru profit

În România trebuie să plătiți taxa de reținere la sursă pentru venitul din capital. Aceasta înseamnă orice rentabilitate a capitalului. Deci trebuie să plătiți această reținere la sursă pentru veniturile provenite din tranzacționarea CFD.

Impozitul este de 10% și va fi dedus din profit, după ce completați formularul 212. Acest formular îl găsiți pe site-ul ANAF sau vă va fi înmânat de broker. De asemenea, un contabil autorizat se poate ocupa de acte dar și de plata impozitului.

Concluzia pe această temă

Tranzacționarea CFD-urilor nu este potrivită pentru începători. Chiar și comercianții cu experiență respectă produsele financiare speculative, deci trebuie să aveți încredere, în special, în profesioniști. Având în vedere numărul mare de contracte de tranzacționare pentru diferență, este clar că există o posibilitate de a câștiga profituri însemnate.

Reținerea pe care o au foarte mulți oameni, este posibilitatea pierderilor maro. Prin urmare, atunci când se decide acest tip de investiție, ar trebui utilizate fondurile disponibile pentru reducerea riscurilor. În ansamblu, acesta este unul dintre cele mai interesante produse de pe piața financiară și mulți comercianți se angajează să tranzacționeze CFD din acest motiv, pe lângă potențialul lucrativ de câștig.